Promocija knjige Enesa Kiševića

Dana: 24. 07. 2010. Udruga ključana iz Zagreba sa ogrankom u Ključu organizirala je promociju knjige Enesa Kiševića “BUSEN BOSNE”, koja je bila u restoranu Purpur u Ključu. Uz Enesa su još bili pjesnik Dinko Škevin, i voditelj programa Nikola Urukalo iz Šibenika, a u glazbenom dijelu programa nam se predstavila mlada glazbenica Erna Imamović, studentica iz Zagreba.

To je bila uvertira pred sutrašnji nastup zbog kojeg su predstavnici Udruge iz hrvatske zapravo došli da predstavljaju hrvatsku dijasporu iz Bosne na desetoj manifestaciji jubilarnim susretima na Plivskim jezerima – Jajce DI-LOK dana, 25. 07. 2010. godine. Naime ako nekoga od članova ili građana interesira više o samom nastupu naše udruge u Jajcu neka nađe na internetu (clr i dijaspora ključ), pa će moći više saznati o čemu se zapravo radi.

Udruga Ključana i prijatelja Kluča “Kralj Stjepan Tomašević” ima svoje Udruženje u Ključu s kojim zajednički uspješno organizira već četvrtu po redu manifestaciju “Ključani svome gradu” povodom proslave blagdana “Male Gospe” i Ramazanskog bajrama do sada najbliža dva blagdana. A sama manifestacija će se održati na treć dan bajrama 11. rujna 2010. godine u Domu kulture u Ključu sa početkom u 20 sati. Na samoj manifestaciji između ostalog nastupitit će brojni eminentni umjetnici iz kulturnog i javnog života, kao što su:
Dr. Sead Muhamedagić iz Zagreba, Halid Muslimović, Enes Kišević, Jasmin Novljaković glumac i reditelj iz Siska, Dinko Škevin pjesnik iz Šibenika, Kenan Mačković mladi glazbenik iz Kjuča, koji ovih dana sprema diplomski rad na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, Erna Imamović iz Zagreba studentica politologije i prava (iz ljubavi prema glazbi počela je svirati sestrinu gitaru) ,KUD “Stari grad” iz Ključa, KUD “Ribnik” iz G. Ribnika, KUD “Naša Mladost” iz Ključa, voditelji programa Irma Muminović studentica žurnalistike u Sarajevu i Nikola Urukalo novinar iz Šibenika.

Na samom početku programa po ustaljenom terminu u holu Doma kulture bit će otvorenje izložbe slika slikara iz Ključa i Šibenika, a gost iznenađenja bit će naš proslavljeni Jugoslovenski golman i živuća legenda nogometa Vladimir Beara iz Splita. Po prvi put u sklopu ove manifestacije bit će izvedena kazališna predstava od Pedra Calderona de la Barca: “Veliki svjetski teatar” nastalom 1633. godine, život se prikazuje poput kazališne predstave u kojem ljudi preuzimaju dodjeljene uloge. Autor poziva svijet da pripremi pozivnicu na kojoj će glumiti šest likova (Bogataš, Seljak, Prosjak, Ljepota, Mudrost). Oni ulaze i izlaze kroz dvoja vrata smještena na krajnim rubovima scene (Koljevku i Grob), dok se odozgor čuje glas koji sugerira ljubav prema Bogu i bližnjemu. Svatko od njih improvizira svoju ulogu, prema shemi(concettu), koji simbolizira stvari danas možda drugačije, Calderon nas – svojom mudrošću, pukom, ali teatralnom vještinom – i danas još uvijek opčinjava.
Ovaj kazališni komad bit će izveden na “Starom gradu” i u Katoličkoj crkvi u Ključu.

Glume: Enes Kišević, Jasmin Novljaković
Autor glazbe: Mate Matišić
Kostimografija: Željko Nosić
Redatelj: Jasmin Novljaković

Objavljeno u Novosti

Comments are closed.