Udruga

Večer Udruge Ključana i prijatelja Ključa u Šibeniku

Projekcijom filma Priča o dva zavičaja, izložbom slika i tapiserija Vinka i Ivice Blaževića, poetskim recitalom Enesa Kiševića i Dinka Škevina te glazbenim programom Darka Kalođere i Marka Marijančića, Šibenčani su se sinoć u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića upoznali s petogodišnjom suradnjom i prijateljstvom Šibenika i bosanskog grada Ključa.

Organizator ovog susreta je Udruga Ključana i prijatelja Ključa “Kralj Stjepan Tomašević” koju su 2007. godine utemeljio Vinko Blažević koji je sa svojim bratom 1992. godine nakon teških stradanja i progona iz Ključa, novi dom i novi zavičaj našao u Šibeniku gdje su zbrinute njihove obitelji. Njih dvojica i danas žive u Stublju odnosno na Konjevratima, međutim nisu zaboravili na svoj zavičaj i na svoja ognjišta pa su pokrenuli manifestaciju Ključani svome gradu. Ta je manifestacija naišla na golemi odjek iako u Ključu danas, sedamnaest godina od završetka rata, živi svega 18 posto prijeratnog broja njegovih stanovnika među kojima je samo 25 obitelji hrvatske nacionalnosti. Od samog početka u manifestaciji Ključani svome gradu i Udruzi Ključana i prijatelja Ključa, veliki udio imaju Šibenčani Nikola Urukalo i Dinko Škevin, a svoj su doprinos dali Gabi Novak, Arsen Dedić, Ivo Pattiera, šibenske klape i mnogi drugi Šibenčani. Bit te manifestacije i djelovanja Udruge su prijateljstvo, mir, suživot, razumijevanje i solidarnost među ljudima.

Izložba slika braće Vinka i Ivice Blaževića, projekcija filma i poetsko – glazbeni program spontani su odraz suradnje i zajedništva Šibenčana i Ključana. Vinko Blažević je izložio slike koje je naslikao tehnikom koju je sam izmislio. Riječ o slikama koje su nastale tako da je u boju dodavao metalne pločice i strugotinu pa one upijaju svjetslost i iz svakog su ugla drugačije. Njegov brat Ivica prikazao je svoje uspjele tapiserije, a u poetskom dijelu su se na zanimljiv način u iskazivanju ljubavi prema oba zavičaja šibenskom i ključkom nadmetali Dinko Škevin i Enes Kišević. Posebno je zanimljiv bio nastup šibenskih glazbenika Darka Kalođere i Mirka Marijančića koji su predstavili svoje nove neobične kompozicije u kojima su spojili šibensku i bosanskohercegovačku glazbenu tradiciju te odpjevali duete s Halidom Muslimovićem i Kemalom Montenom.

-Šibenik je još jednom dokazao da je grad dobrih ljudi, grad prijateljstva i dobrih ljudi i ja sam kao Šiobenčanin i kao gradonačelnik na to osobito ponosan. – kazao je šibenski gradonačelnik Ante Županović te tim riječima zaključio večer Udruge Ključana i prijatelja Ključa u Šibeniku.

Preuzeto s Šibenik news


Dana 11. 05. 2012. godine u knjižnici Juraj Šišgorić održana je izložba slika i tapiserija braće Blažević pod nazivom „ KLJUČANI SVOM ŠIBENIKU“. Organizator ove izložbe i cijelog cjelovečernjeg programa bila je Udruga Ključana i prijatelja Ključa „Kralj Stjepan Tomašević“. Samo otvaranje izložbe pripala je čast voditeljici umjetnosti u knjižnici gospođi Zdenki Bilušić. A u multimedijalnoj dvorani bio je održan prigodan program u kojem su učestvovali: Enes Kišević, Dinko Škevin, Klapa Slavuji iz Bilica,Darko Kalogjera i Marko Marjančić te voditelj programa Nikola Urukalo, gdje je prikazan i film „Priča o dva zavičaja“. Same utiske sa ove izložbe prenjela je Internet stranica vijesti iz Šibenika objavljeno 12. O5. 2012. Autor: Diana Ferić kojeg u cijelosti prenosimo na našu stranicu.


 

Dana 14. 11. 2011. u 18 sati u knjižnici Juraj Šižgorić održana je promocija knjige pjesama mlade pjesnikinje Sandre Vulin iz Osijeka. Pisanjem se bavi posljednih desetak godina. Do sada je svoje pjesme objavila u nekoliko zajedničkih zbirki u Društvu pjesnika „Antun Ivanošić“ iz Osijeka. Nakon prve knjige Pod nebom uspomena, ovo je njena druga samostalna zbirka poezije. Svoje stihove je prigodno predstavila u Beču, Zagrebu, Novom Sadu, Osijeku, Đakovu, Crvenki…

Ova druga zbirka je izašla zahvaljujući Općini Bilice koja je bila glavni pokrovitelj, te velikoj podršci Vesne Krmpotić, Enesa Kiševića i Vinka Blaževića koji je taj projekat i realiziro. Knjiga je tiskana u „Štampariji Ključ“. Organizator ove promocije je Udruga Ključana i prijatelja Ključa „Kralj Stjepan Tomašević“. U ime knjižnice je govorila Jadranka Čobanov, gost ove promocije su bili Dinko Škevin koji je čitao Sandrine stihove i Klapa Cima koja je i uljepšala ovu veče.

Na samome bi kraju istakao voditelja ove promocije Nikolu Urukala novinara na Radio Ritmu koji je kazao: Vesna Krmpotić je velika Hrvatska književnica, o njezinom opusu trebalo bi jako puno vremena potrošiti no evo jedan fascinantan podatak o jednoj knjizi dimenzije 108 puta 108 cm koja je 2006. godine ugledala svijetlo dana, u kojoj je objavljeno zamislite 11664 pjesme, vjerovatno u svijetu ne postoji pjesnik koji ima takav pjesnički projekat iza sebe. Na kraju bi istakao da je Vesna Krmpotić predložena za Nobelovu Nagradu.


 

Udruženje Ključana i prijatelja Ključa “Stjepan Tomašević” Ključ
i
Udruga Ključana i prijatelja Ključa “Kralj Stjepan Tomašević” Zagreb

Povodom

Ramazanskog i kurban bajrama svim građanima Ključa i dijaspore širom svijeta najsrdačnije čestitke i želje da blagdane bajramske dočekaju u dobrom zdravlju i u dobrom raspoloženju.

Bajram Šerif Mubarek Olsun

Zbog velike tuge i boli koja je zadesila grad Ključ Udruženje u Ključu i Udruga ključana u Zagrebu otkazuju manifestaciju “Ključani svome gradu” koja je trebala biti u subotu 11. 09. 2010. godine i stim činom ova dva udruženja iskazuju iskrenu sućut obiteljima poginuli djevojaka Balagić i Šistek. U srijedu 08. 09. 2010 na blagdan Male Gospe izgubile su život na putnom pravcu M-5 u Ripačkom klancu iznad Bihaća. U saobraćajnoj nesreći su poginule Meliha Balagić (1987.), njena godinu dana mlađa sestra Aida i Emina Šistek (1987.). Prvog dana Bajrama na vječni počinak ispratili su svoje tri sugrađanke pored članova obitelji, susjeda i prijatelja oprostio se cijeli grad i svi oni koji su imali priliku da upoznaju ove tri uvijek nasmijane djevojke koje su zračile dobrotom. Naime Udruga je organizirala na pomjereni blagdan Male Gospe u subotu 11. 09. 2010. kazališni komad od Kalderona “Veliki svjetski teatar” (poslje mise) u Katoličkoj crkvi sa našim Enesom Kiševićem i Jasminom Novljakovićem. Tu su između ostalog bili župljani iz svih krajeva Hrvatske koji su organizirano došli da uveličaju tu svetkovinu Katoličke ključke župe. Moram da naglasim da je tom prigodom uručena zahvalnica dopresjedniku naše Udruge gospodinu Mati Modriću za humanost. Ohrabruje činjenica da često u tom ratnom vihoru proradi samosvjest pojedinca, i ukaže se svjetlo spasa. Tada svatimo da nismo zaboravljeni, naime to svjetlo spasa za nas Hrvate i većinu Bošnjaka u Ključu bio je Mate Modrić sa činom bojnika iz Nove Gradiške. Organizirao je konvoj i izvlačio svoje sugrađane iz Ključa 07. rujna 1992. godine. Tu su bila još i pojedinačna i grupna izvlačenja iz logora Manjača, bez razlike kojoj su vjeri ili naciji pripadali. Mislim da bi predstavnici vlasti u Ključu trebali udostojiti i dodjeliti tom čovijeku isto tako jednu plaketu ili zahvalnicu. Po jednom već ustaljenom običaju sljedio je svečani ručak u podrumu crkve kojeg organiziraju ova dva udruženja. U Ključ su došli i predstavnici Obrtničke komore iz Šibenika koji su trebali da održe jedan radni sastanak, sa načelnikom općine Ključ.Zbog bolesti načelnika taj sastanak je otkazan. Ali isto tako moram da naglasim da je održan jedan konstruktivan i vrlo važan satanak sa pradstavnicom CLR i dijaspora Ključ Šefikom Murategić. Na kraju bih se zahvalio kao predsjednik Udruženja svim onim koji su finansijski i bilo koji drugi način pomogli da se ova proslava održi.
Dana 8. listopada u sklopu dana mjeseca knjige u podučnoj školi Bilice izveden je kazališni komad od Pedra Calderona de la Barka. U izvedbi velikog hrvatskog glumca i pjesnika Enesa Kiševića i redatelja Jasmina Novljakovića. Radi se o jednom komadu koji je vrlo popularan vani i jako blizak puku. Ovaj tekst osvaja različite vrste publike i nailazi na dobar odabir i kod djece, pa smo ga baš iz tog razloga odabrali, objasnio je Novljaković. Glavni sponzor ovoga događaja u Bilicama bila je Općina Bilice i Udruga ključana i prijatelja Ključa “Kralj Stjepan Tomašević”.